Son yıllarda dünya genelinde karşı karşıya kalınan toplumsal sağlık sorunlarından biri obezitedir. Yoğun yaşam temposu, hareketsizlik, yanlış beslenme gibi nedenler insanların giderek daha fazla kilo almasına bunun sonucunda ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilmektedir.
Obezite endokrin sistem hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununun temel sebebi olarak kabul edilir. Bu nedenle obezite tedavisi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ancak obezite cerrahisi uygulanması yalnızca hastanın talebi üzerine söz konusu olmaz. Yapılan değerlendirmeler sonucunda hasta özelinde obezite cerrahisi prosedürleri uygulanması kararı doktor tarafından verilmelidir. Obezite tedavisi amacıyla uygulanabilecek obezite cerrahisi prosedürleri arasında ilk sırada Roux-en-Y gastrik bypass ve tüp mide ameliyatı gibi yöntemler yer alır.
Roux-en-Y gastrik bypass prosedürü, midenin küçük bir kısmından bir mide poşunun oluşturulmasını ve mide ile duodenumun büyük bir kısmını atlayarak doğrudan ince bağırsağa bağlanmasını içerir. Mide poşunun büyük miktarlarda yiyecek tutmak için çok küçük olmasının yanı sıra duodenumu atlayarak yağ emiliminin önemli ölçüde azalması yoluyla etki sağlar.
Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı kilo kaybını iki şekilde teşvik eder:
Kısıtlama: Ameliyat sırasında cerrah midenin üst kısmını alt kısmından ayırır. Üst kısım (veya “kese”) daha sonra ince bağırsağın “Rouxlimb” adı verilen bir koluna bağlanır. Yeni mide kesesi, hastanın yiyebileceği yiyecek miktarını kısıtlayarak, az miktarda yemek yedikten sonra kendisini tok hissetmesini sağlar.
Yetersiz emilim: Daha küçük kese oluşturulduğunda, hastanın sindirim sistemi yeniden yönlendirilerek midenin büyük kısmı ve ince bağırsağın bir kısmı atlanır. Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı sonucu, hastalar yedikleri yiyeceklerden daha az kalori ve besin alırlar.
Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatından sonra yaşanan ortalama kilo kaybı, tüp mide ameliyatı gibi diğer prosedürlere göre daha fazladır. Tip 2 diyabet ve hipertansiyon gibi aşırı kiloyla ilgili durumlara eşlik eden hastalıklar, hasta daha fazla kilo kaybetmeden önce bile iyileşmeye başlayabilir. Diğer yandan hastanın sindirim organları yeniden düzenlendiği için ameliyat sonrası iyileşme süreci biraz daha uzun sürebilir.
Prosedür besinlerin ve kalorilerin emilim yeteneğini azalttığı için hastaların yaşam boyu vitamin takviyesi alması gerekir. Ameliyattan sonra kusma ve ishal gibi çeşitli rahatsızlıklar yaşanması riskinin önlenmesi için düşük şekerli ve düşük nişastalı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı geri alınabilir bir prosedür değildir.
Obezite hastalığının cerrahi tedavisinin söz konusu olduğu durumlarda uygulanabilecek pek çok farklı yöntem vardır. Roux-en-Y gastrik bypass olarak adlandırılan operasyon grubu içerisinde hasta özelinde ihtiyaca göre seçilebilecek değişik yöntemler vardır. Obezite sorunu yaşayan hastalar için bariatik cerrahi prosedürlerinin uygulanması yani obezite ameliyatının yapılması öncelikli tercih değildir. Tercih edilen hastanın doğal yollardan kilo vermesini sağlamak amacıyla hastanın düzenli diyet ve egzersiz yapması aynı zamanda doktorun öngördüğü ek tedavilerin uygulanmasıdır.
Ancak bazı durumlarda hastanın fazla kilolarından ve bu kiloların neden olduğu sağlık sorunlarından kurtulması diğer bir deyişle hastanın sağlık durumunun iyileştirilmesi için obezite cerrahisi prosedürlerinden faydalanılması gerekir.
Obezite cerrahisi kapsamında kullanılan temel yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Hastaya Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı uygulanması kararı verildiğinde mide laparoskopik yöntemle biri son derece küçük olmak kaydıyla iki bölüme ayrılır. Oluşturulan küçük mide bölümü ince bağırsağın başlangıç bölümünden ortalama 50 ila 70 cm uzunlukta bir alana ağızlaştırılıp bu seviyeden sonra devam eden 100 – 150 cm’lik alana safra ve pankreas salgılarının ulaşmasını sağlayacak iki barsağın birleştirilmesiyle sistemde düzenleme yapılır.
Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı kapsamında yeni oluşturulan 30 ila 50 cc’lik küçük mide poşu sayesinde alınan gıda hacmi azaltılmış olur. Yenilen az miktardaki gıda pankreas ve safra sıvıları ile daha geç karşılaştığından içerdiği tüm kalorilerin alınması engellenir ve kilo kontrolü sağlanır.
Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatında tüp mide ameliyatından farklı olarak gıda alımı azaltılsa ve gıdalardaki tüm kalorinin alınması önlense de bu uygulamaların hangisinin yapılacağı olası yaygın komplikasyonlar değerlendirilerek değil doktorun hasta özelinde yapacağı analize göre belirlenir.
Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatından sonra diyet programının ve fiziksel aktivitenin düzenlenmesi sonucu hasta ideal kilosuna ulaşır. Belirli kurallara uyduğu takdirde uzun dönem kilo kontrolünü sağlayabilir.
Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi RNY gastrik bypass ameliyatı da birtakım riskler doğurabilir. Bu nedenle hastalara ameliyat öncesi RNY gastrik bypass prosedürünün taşıdığı riskler ile ilgili bilgilendirme yapılması çok önemlidir.
RNY gastrik bypass ameliyatının olası risklerinden biri kanamadır. Son derece nadir görülen bir risk olmakla birlikte kan nakli ya da düşük olasılıkla yeniden cerrahi prosedür uygulanması gerekebilir.
RNY gastrik bypass ameliyatı sonrası bir enfeksiyon gelişmesi halinde antibiyotik tedavisi ve nadiren yeni bir cerrahi prosedür uygulanması gerekebilir. Sıvı sızıntısı yaşanır ve kaçak devam ederse deriye ya da yaraya sızması veya bölgede sürekli bir sıvı enfeksiyonu oluşabilir. Bu tür durumlarda hastanede kalış süresi cerrahiden sonra haftalarca ya da aylarca uzatılabilir.
RNY gastrik bypass ameliyatından sonra hastaların ülser riskine karşı ameliyattan sonra anti-ülser ilacı alınmalıdır. Bazı hastalarda ülser gelişmesi ve ek tedavi ihtiyacının doğması söz konusu olabilir. Laparoskopik yöntemle uygulanan prosedür sırasında kasıtsız olarak operasyon bölgesi yakınındaki organlara zarar verilebilir. Derin ven trombozu ve pulmoner emboli riskinin azaltılması için doğrudan önlemler alınmakla birlikte komplikasyon gelişmesi halinde ek tedavi ihtiyacı doğabilir.
Tüm sorularınız için Destek Hattı’ndan 7/24 bizi arayabilirsiniz.
RNY gastrik bypass ameliyatı morbid obezite durumunda ve kişide obeziteye bağlı olarak farklı hastalıkları olması ya da bu hastalıklara yakalanma ihtimalinin olması durumunda uygulanabilen bir bariatrik cerrahi prosedürüdür. Kişi açısından hayati risk yaratabilecek durumdaki obezite sorununun tedavisinde obezite cerrahisi prosedürlerinden faydalanılabilir.
RNY gastrik bypass ameliyatı doğru hastaya, alanında uzman ve deneyimli bir cerrah tarafından uygulandığı takdirde son derece başarılı sonuçlar alınması mümkündür. RNY gastrik bypass ameliyatı için aday olarak kabul edilen hastaların özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Tüm obezite cerrahisi prosedürlerinde olduğu gibi RNY gastrik bypass ameliyatından sonra da beslenme konusunda uyulması gereken çeşitli etkenler vardır. Temelde fazla kilolardan kurtulma sürecine giden yolda atılan ilk adım olan RNY gastrik bypass ameliyatından sonra hastaların beslenme programına eksiksiz olarak uyması ameliyat sonuçlarının başarısını doğrudan etkiler.
Hastalar midenin iyileşmesi sürecinde gerilmeye neden olmayacak gıdalar tüketmelidir. Aksi takdirde iyileşme süreci olumsuz yönde etkilenebilir. Küçültülmüş olan mide tarafından rahat ve güvenilir bir şekilde sindirilebilecek küçük porsiyonlarla gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu süreçte hedeflenen hastanın fazla kilolarını vermeye yardımcı olunması ve verilen kiloların geri alımının önlenmesidir. Ayrıca diğer önemli konu, ameliyattan kaynaklanabilecek olası yan etkileri ve komplikasyonları engellemek olmalıdır.
RNY gastrik bypass ameliyatından sonraki beslenme sürecinde aşamalı bir program izlenmekte olup hasta iyileştikçe bir sonraki adıma geçilir. Hastanın iyileşme hızı ve bağırsakların yeme alışkanlıklarındaki değişikliklere ne kadar hızlı adapte olduğu gibi etkenler aşamalar arasındaki geçiş hızını etkiler.
RNY gastrik bypass ameliyatından sonraki beslenme programının ilk adımı ameliyat sonrası ilk birkaç günlük sıvı beslenme sürecidir. Bu süreçte hastalar her seferinde yarım ya da 1 çay bardağından fazla olmamak kaydıyla ve yavaş yavaş yudumlama yoluyla berrak sıvılar tüketebilirler.
Sıvı beslenme sürecinde herhangi bir sorun yaşanmaması halinde ikinci aşamaya geçilir. Bu aşamada ezilmiş veya püre haline getirilmiş, tamamen tanesiz ve yumuşak püre kıvamında olan ayrıca içinde hiç katı parça olmayan gıdalar tüketilebilir. Katı gıdaların püre noktasına getirilmesi için şekersiz meyve suyu, su, et suyu ve kaymağı alınmış yağsız süt kullanılabilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri katı ve sıvı gıdaları aynı anda tüketmemek olmalıdır. Sıvılar yemeklerden 30 dakika önce ve 30 dakika sonra tüketilmelidir.
Üçüncü aşamada beslenme programına yumuşak taneli, küçük ve kolay çiğnenebilen yiyecekleri eklemek mümkündür. Çekirdeği ve kabuğu alınmış konserveler, yumuşak taze meyveler ve pişmiş sebzeler, ince doğranmış etler ve kıyma üçüncü aşamada tüketilebilecek gıdalar arasında sayılabilir.
Ameliyatı izleyen yaklaşık 3 ila 4. ay sonunda sağlıklı ve normal bir beslenme düzenine geçilebilir. Hastanın kilo hedefine ulaşması aynı zamanda yeterli vitamin ve mineralleri alması için beslenme programının her aşamasında besinleri yavaş bir şekilde tüketmesi ve içmesi gerekir. Yemekler küçük lokmalar halinde yenilmeli, iyice çiğnenmeli ve öğün arasında sıvı tüketilmemelidir.
Aşırı kiloları olan ve kiloları nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşamaya başlayan hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde azalabilir hatta gerekli önlemler alınmadığı takdirde hayati riskle karşı karşıya kalabilirler.
Aşırı kilo sorunu yaşayan hastalar obezitenin yanı sıra yüksek kolesterol, tip 2 diyabet, hipertansiyon, gastro-özofageal reflü, kısırlık, kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Hasta özelinde doğru obezite cerrahisi prosedürünün uygulanmasıyla hastanın bu tarz rahatsızlıklar yaşamasını önlemek mümkündür. Hastalar fazla kilolarından ve ikincil hastalıkların getirdiği sağlık sorunlarından kurtularak sağlıklı ve konforlu bir hayata ulaşabilirler.
RNY gastrik bypass ameliyatı genellikle 18 ila 65 yaş arasındaki kişilere uygulanır. Ancak bu durum, söz konusu yaş aralığındaki tüm hastalara RNY gastrik bypass ameliyatı uygulanabileceği şeklinde yorumlanmamalıdır. RNY gastrik bypass ameliyatı uygulama kararı her hasta özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra verilmelidir.
Bazı hastalar 65 yaşını üzerinde olmasına karşın gerekli görülmesi halinde RNY gastrik bypass ameliyatı uygulanması doktor kararıyla mümkün olabilir.
RNY Gastrik Bypass ameliyatı fiyatları 2024 yılında 50.000 ile 150.000 TL arasında değişmektedir. RNY Gastrik Bypass ameliyatı fiyatlarını etkileyen birçok unsur vardır. Bunlardan bazıları doktorun deneyimi, hastanın mevcut durumu, kliniğin lokasyonu, ameliyatın tekniği, hastanın yatış süresi ve hastanenin SGK ile anlaşmalı olup olmamasıdır diyebiliriz.
Kliniğin İstanbul gibi bir metropolde bulunması da fiyatlar üzerinde çok etkilidir. Diğer şehirlere çok daha yüksek maliyetlere sahip olunması nedeniyle tüp mide ameliyatı fiyatları da çok daha yüksektir.
Eğer siz de obeziteden kurtulmak istiyor ve bu konuda içinde fiyatların da olduğu her türlü bilgiyi almak istiyorsanız hemen bize ulaşabilirsiniz.
“Yaklaşık 9 ay önce amaliyat oldum çok iyi geçti ben Abdullah hocayı 4 yıldır takip ediyordum çok tecrübeli ekibine kendisine çok teşekkür ediyorum herzaman her konuda yardımcı oluyorlar iyiki diyorum .”
“Çok korktuğum zamanlarda hocam ile yolumuz kesişti bir mucizeye vesile oldu 136 kg olduğum dönemde hayatta yoktum diye bilirim hocam ve muhteşem bir ekip sayesinde 71 kg sadece 7 ay gibi kısa bir sürede ulaşmama sebep oldular herşey için binlerce kez teşekkür ediyorum.”
Posted on
Trustpilot
“Abdullah bey ve ekibi harikaydı ameliyat olalı 6 gün oldu ama herşey çok güzel ve harika gidiyor inşallah istediğim kiloya gelicem ve istediğim kişi olucam herşey için çok teşekkür ederim”
Posted on
Trustpilot
“Yaklaşık 1 ay önce tüp mide ameliyatı geçirdim. Acısız ve ağrısız bir süreçti , bu süreçte 13 kilo verdim ve vermeye devam ediyorum . Abdullah Hocama ve emeği geçen diğer tüm çalışma arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum :)”
Posted on
Trustpilot
Rny gastrik bypass mideden küçük bir kese oluşturulmasını ve yeni oluşturulan kesenin doğrudan ince bağırsağa bağlanmasını içeren bir tür kilo verme ameliyatıdır. Gastrik bypass yöntemlerinden biridir.
Mideye bağlanan barsak kısmı zamanla genleşir. Bu doygunluk hissinin kaybolmasına neden olur ve tekrar kilo alınabilir.
RnY gastrik bypass ameliyatları geri dönüşümlüdür ancak geri döndürme işlemi risklidir. Bypassı normal anatomiye döndürme girişimi nadir fakat ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Mide ve ince bağırsağın parçaları tekrar bir araya getirilebilir ancak işlevleri hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaktır.
Sign in to your account
Posted on
Trustpilot