Şeker Hastalığı Ameliyatı (Transit Bipartisyon) Fiyatları 2024

Şeker Hastalığı Ameliyatı (Transit Bipartisyon) Fiyatları
Diyabet yani şeker hastalığını 2 grupta incelemek mümkündür. Tip 1 diyabette kişilerin çoğunlukla doğuştan getirdikleri bazen de sonradan semptomları ortaya çıkabilen insulin hormonu üretiminde sorun söz konusudur. Tip 1 diyabetli hastaların çoğu erken yaşlarda dışarıdan insulin enjeksiyonları almaya başlamışlardır. Bu hastalar genel olarak obez değil aksine zayıftırlar. Tip 2 diyabette ise aslında insulin hormonu üretiminde sorun yokken çoğunlukla obezite kaynaklı vücuttaki yağ dokusunun oluşturduğu insulin hormonuna direnç ana nedendir. Bu çerçevede tip 2 diyabetli hastaların çoğunluğu obez hastalardır.
Metabolik cerrahi kavramı genel olarak Tip 2 diyabetli hastaları ameliyatla tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra hastaların beraberinde getirdikleri hipertansiyon, hiperkolesterolemi gibi pek çok hastalık da ortadan kalkabilmektedir. Bu ameliyatlar obezite ameliyatlarına benzer olarak by pass ameliyatları şeklinde yapılır. Bu hastalarda kilo vererek vücuttaki yağ dokusunu azaltmak ve insulin direncini kırmak hedeflenir. Ameliyat özetle midenin bir kısmının çıkarılması ve ince barsakların son kısmının mideye daha da yaklaşacak şekilde yeniden bağlanmasını içermektedir. Ameliyatta hastaların ince bağırsak uzunlukları sayılarak ortaya konulmakta ve uygun mesafelerden yeni bağlantılar gerçekleştirilmektedir.
Metabolik cerrahi uygulamalarında hasta seçimi oldukça önemlidir. Her şeker hastasına bu ameliyatları yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Ameliyat planlanan hastalarda ayrıntılı laboratuvar incelemeleri yapılmalıdır. Vücutta var olan insulin hormonu üretiminde kullanılan yani insulin hormonunun öncülleri olan değerlerin yeterli düzeyde olması gerekir. Her bariatrik cerrahi gibi bu ameliyatlar da kalıcı yaşam tarzı değişikliğinin gerektiği ameliyatlardır. Sonuçlarının kalıcı olması genel olarak buna bağlıdır. Bu çerçevede hastaların ameliyat sonrası için eğitimi ve diyet ve egzersiz konusundaki bilgilerini artırmaları çok önemlidir.
Transit bipartisyon ameliyatı şeker hastalığı ameliyatı olarak da bilinmektedir. Obezite sorunu yaşayan tip 2 diyabet hastalarına uygulanan bir ameliyat olan transit bipartisyon ameliyatı metabolik cerrahi operasyonları arasında yer almaktadır.
Genellikl laparoskopik yöntemle uygulanan transit bipartisyon ameliyatı kapsamında mide ve onikiparmak bağırsağının bütünlüğü korunur. Bu sayede operasyondan sonra vücut için gerekli olan vitamin ve mineral emiliminde azalma söz konusu olmaz.
Transit bipartisyon ameliyatı tip 2 diyabet hastalığının tedavisi amacına yönelik olarak geliştirilmiştir. Vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan hastaların kilo kaybını teşvik etme aşamasında ön plana çıkan son derece önemli bir metabolik cerrahi prosedürü olarak tanımlanabilmektedir.
Transit bipartisyon Brezilya’da Dr. Santoro tarafından geliştirilen ve uygulanmaya başlayan daha sonra popülerlik kazanarak günümüzde sıklıkla uygulanan bir prosedürdür. Transit biparstisyon, alternatif bir yöntem olarak hastanın ince bağırsağının üçte birinin mideye bağlanmasını kapsar. İnce bağırsak ile kalın bağırsağın birleştiği bölge ince bağırsağın mideye bağlı bölümüdür. Bu nedenle bu bölgeden geçen besinlerin tümü şeker hastalığının kontrol edilebilmesi için ince bağırsak hormonlarını uyarmaktadır.

Transit bipartisyon prosedürü, gastrik bypass ve tüp mide ameliyatı gibi çeşitli obezite cerrahisi prosedürlerinde olduğu gibi genel anestezi altında ve laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Yüksek glisemik indeksli gıdaların artan tüketiminin dengelenmesi amacıyla gerçekleştirilen cerrahi modelleme tüp mide ameliyatından sonra midenin alt bölümünde bir gastroileal anostomoz oluşturulmasıyla dengenin önemli ölçüde artmasını sağlar.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Nedir?

Transit bipartisyon ameliyatı pankreasın yeterince insülin salgılamaması ile karakterize tip 2 diyabet hastalığına sahip kişilerin tedavi edilmesi amacına yönelik olarak geliştirilmiştir. Son derece etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir prosedür olan transit bipartisyon ameliyatı tip 2 diyabet hastası olan aynı zamanda fazla kilolarından kaynaklanan ikincil sağlık sorunları yaşayan hastalara ikinci bir şans tanır. Aynı zamanda transit bipartisyon ameliyatından sonra hastaların bir çoğunda ömür boyu takviye kullanılması gerekliliği söz konusu olmaz.
Hastalar ortalama 1.5 saat içerisinde tamamlanan transit bipartisyon ameliyatından sonra tip 2 diyabet hastalığından kurtulabilir, fazla kilolarını verebilir ve fazla kilolarına bağlı ikincil sağlık sorunlarındaki iyileşmeyi gözlemleyebilirler.
Laparoskopik yöntemle uygulanan transit bipartisyon ameliyatında hastanın karın bölgesinde minimal kesiler yapıldığı için ameliyat sonrasında estetik açıdan rahatsızlığa neden olabilecek bir iz oluşmaz.
Bir metabolik cerrahi prosedürü olan transit bipartisyon aynı zamanda en gelişmiş metabolik cerrahi yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. Bu yüzden uygun şartları sağlayan diyabet hastalarına sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Transit bipartisyon ameliyatının amacı emilim şeklinin bozulması ve hastanın besin tüketiminin kısıtlanmasıdır. Emilimin bozulması işlemi nedeniyle ameliyat sonucu sindirim sisteminde bozulma olabileceği düşünülmesine karşın ameliyatın sindirim sistemine ilişkin yan etkilerinin son derece nadir görüldüğü bilinmektedir.
Transit bipartisyon ameliyatında emilimin bozulması işlemi son derece dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Prosedürün uygulanabilmesi için ilk olarak hastaların mide hacmi kısıtlanır. Diyabet hastalarının tedavi edilmesi amacıyla uygulanan transit bipartisyon ameliyatında hastanın herhangi bir kilo sorunu olmasa dahi kan şekerinin denetim altında tutulabilmesi için mide sınırlandırması yapılması gerekliliği bulunmaktadır. Transit bipartisyon ameliyatı kapsamında hastanın midesi yaklaşık %70 oranında küçültülmektedir.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Genel anestezi altında laparoskopik yöntemle uygulanan transit bipartisyon ameliyatı yaklaşık 1.5 saat içinde tamamlanır. Karın bölgesinde küçük kesiler açılarak uygulanan transit bipartisyon ameliyatının ilk adımı tüp mide ameliyatıdır. Bu aşamada hastanın midesinin yaklaşık %75 ila %77’si çıkarılır. Bu sayede midenin kapasite hacmi yaklaşık %25’ düşürülür. Bu prosedür, açlık hormonlarını barındıran fundus bölgesinin buna bağlı olarak açlık hormonu salgısının ortadan kaldırılmasıdır.

Transit bipartisyon ameliyatının ikinci adımında ince bağırsak ile kalın bağırsağın kesiştiği nokta tespit edilir. Daha sonra bu kesişim bölgesi mideyle bütünleştirilir. Bu kapsamda 5 metre uzunluğundaki ince bağırsağın ilk 250 cm’i korunarak ince bağırsak işaretlenen kısımdan ikiye kesilir. İnce bağırsağın kesilen kısmı küçültülen mideye entegre edilmekte olup ince bağırsağın boşta kalan kısmı ince bağırsağın son 150 cm’lik bölümünde birleştirilmektedir.
Bu işleme bağlı olarak kişi yemek yediğinde ince bağırsağın orta kısmında bulunan reseptörler hızlı bir şekilde tokluk hissedilmesini sağlamaktadır. Tüketilen gıdalar ince bağırsağın tüm kısımlarından geçtiğinden emilim sorunlarının yaşanması söz konusu olmamaktadır. Gerçekleştirilen prosedürün amacı; gıda alımının sindirimine aynı zamanda vitamin, mineral ve diğer besinlerin emilimine yardımcı olacak hormon salgısının önemli ölçüde artırılmasıdır.
Transit bipartisyon ameliyatı kapsamında uygulanan prosedür her ne kadar karmaşık görünüyor olsa da temelde kilo verme ve diyabet onarımı için oldukça etkili bir görev üstlenen basit bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda transit bipartisyon ameliyatı alanında uzman ve deneyimli cerrahlar ve ekipleri tarafından gerçekleştirildiği takdirde güvenilir bir prosedür olarak kabul edilir.
Transit bipartisyon ameliyatı sırasında hastanın midesi küçültülmekle birlikte mide basıncı dengelendiğinden kaçak riskinin mininize edilmesi söz konusu olabilmektedir. Ameliyat sırasında mide küçültülürken Ghrelin yani açlık hormonu salınımı yapan kısım çıkartıldığından kişinin iştahı azalır ve daha az yemesine rağmen tokluk hissetmeye başlar.
Transit bipartisyon ameliyatında hastanın oniki parmak bağırsağı devre dışı bırakılmadığı gibi midenin de doğal yolu korunmaktadır. Bunun sonucunda ilerleyen dönemlerde hastaya endoskopi uygulanması gerektiği durumlarda prosedürün kolayca gerçekleştirilmesi mümkündür.
Ameliyattan sonra hastanın tükettiği tüm besinler sindirim sisteminden geçebilmekte ve sindirim sorunu yaşanmamaktadır. Bu nedenle transit bipartisyon ameliyatından sonra genellikle hastaların vitamin, mineral, kalsiyum ve demir takviyeleri kullanması gerekliliği doğmamaktadır.
Transit bipartisyon ameliyatından sonra tip 2 diyabet hastalığı hastaların fazla kilolarından kurtulmasının da etkisiyle iyileşmektedir. Bu sayede hastalar hem fazla kilolarından hem fazla kilolarının neden olduğu sağlık sorunlarından önemli ölçüde kurtulabilmektedir.
Prosedürden sonra hastalar genellikle ilk 3 ay içinde iyileşmekte olup bu süreçte yeni beslenme alışkanlıklarını da kazanırlar. Genellikle hastaların 2. aydan itibaren sosyal aktivitelerine ve hafif efor gerektiren işlerine dönmesi söz konusu olabilir.

Diyabet probleminin azalmaya başlamasıyla birlikte hastanın hareketliliği önemli ölçüde artar. Prosedürden 2 yıl sonra diyabet belirtisi olmamakla birlikte yeniden diyabet sorununun söz konusu olmaması için hasta sağlıklı bir beslenme programı uygulamalı ve bunu yaşam tarzı alışkanlığı haline getirmelidir. Transit bipartisyon ameliyatından sonra obezite cerrahisi prosedürleri ile ilgili sorunların ortaya çıkmaması hastanın konforunu artıran etkenler arasında ilk sıralarda gelmektedir.

Transit Bipartisyon Ameliyatı Neden Yapılır?

Transit bipartisyon ameliyatının temel amacı; şeker hastalığının sonlandırılması olarak ifade edilebilir. Transit bipartisyon kalıcı bir çözüm sunduğu için sıklıkla uygulanan bir metabolik cerrahi prosedürüdür. Transit bipartisyon ameliyatı sonrası sağlanan değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

Hastaların gıda tüketimleri azaltılabilir.
Hastaların ameliyattan sonra tükettiği gıdaların yaklaşık %60’lık kısmı elde edilen yeni bağırsak yoluyla dışarı atılabilir.
Hastaların ameliyattan sonra tükettiği gıdaların yaklaşık %40’lık kısmı mevcut eski bağırsak bağlantısından dışarı atılabilir. İki farklı bağırsak bağlantısından geçiş olduğu için sindirimin hızlandırılması sağlanabilir.
Kana karışmakta olan şeker miktarının azaltılması mümkün olabilir.
Şeker direnci hormonu miktarının artması sağlanabilir.

Transit bipartisyon ameliyatının ardından elde edilebilecek değişiklikler değerlendirildiğinde transit bipartisyon ameliyatının fazla kilo sorunu yaşayan diyabet hastalarının fazla kilolarından kurtulmak için başvurduğu bir prosedür olmadığı açıkça görülebilir. Transit bipartisyon ameliyatı temelde hastanın vücudundaki şeker direnci hormonunun artmasının sağlanması ve şeker hastalığına son verilmesidir.

Detaylı Bilgi Al

    Transit bipartisyon ameliyatı şeker direnci hormonu iğnesi kullanan ve bu tedaviyi hayat boyu uygulamak zorunda kalan hastaların konforunu önemli ölçüde artıran bir ameliyat olarak son derece etkilidir.

    Ameliyatı izleyen ilk 8 aylık süre içinde her hasta için kilo alma riski söz konusudur. Bununla birlikte transit bipartisyon ameliyatından sonra uzman diyetisyenler hastalara diyet listesi hazırlamaktadır. Hastalar kendilerine verilen diyet listesine eksiksiz bir şekilde uyduğu ve düzenli egzersizi bir yaşam tarzı alışkanlığı haline getirdiği takdirde kilo alımının önlenmesi mümkündür.

    tugba buyukoglu
    Detaylı Bilgi Al

      Tüm sorularınız için Destek Hattı’ndan 7/24 bizi arayabilirsiniz.

      HEMEN ARA

      Transit Bipartisyon Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

      Diğer tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi transit bipartisyon ameliyatında da bazı riskler bulunur. Bu risklerin derecesi her hasta özelinde vücut kitle indeksi değeri, yaş, tip 2 diyabet hastalığının nedeni, kalp ve damar hastalıklarının olup olmadığı gibi etkenlere göre değişebilir. Bu nedenle transit bipartisyon ameliyatından önce hastaların genel sağlık durumları detaylı bir şekilde değerlendirilmeli ve operasyona uygunluk kararı her hasta özelinde verilmelidir.

      Transit bipartisyon ameliyatının en sık karşılaşılan risklerinin başında kanama riski gelir. Ancak her hastada gerçekleşen bir risk değildir. Transit bipartisyon ameliyatı sırasında midenin ve bağırsakların yeniden şekillendirilmesi için zımbalama tekniğinden faydalanılır. Bu nedenle tüp mide ameliyatına özgü kaçak riskiyle transit bipartisyon ameliyatında da karşılaşılması riski vardır. Kaçak riski ameliyattan sonraki 15 gün boyunca sürmekle birlikte operasyonun alanında uzman ve deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi kaçak riskinin minimize edilmesini sağlar.

      Transit bipartisyon ameliyatının diğer bir riski, damar içi kan pıhtılarının organ damarlarını tıkaması yani embolidir. Transit bipartisyon ameliyatı sırasında bağırsaklara müdahale edildiğinden operasyondan sonra nadir olmakla birlikte bağırsak tıkanıklığı gelişmesi riski vardır.

      Transit bipartisyon ameliyatından sonraki 3. ve 5. günlerde hastanın kontrolleri yapılır. Bu kapsamda hastanın genel sağlık durumu değerlendirildiği gibi kan şekeri de kontrol edilir.

      Transit Bipartisyon Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

      Transit bipartisyon şeker hastalarına uygulanan bir ameliyat olmakla birlikte her şeker hastasına transit bipartisyon ameliyatı yapılamaz. Ameliyatın başarılı olması için operasyon uygunluk taşıyan hastalara yapılmalıdır. Transit bipartisyon ameliyatı uygulanacak hastalarda aranan şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

      Tip 2 diyabet hastaları,
      Vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan,
      Fazla kilo ve diyabet nedeniyle genel sağlık durumu olumsuz yönde etkilenen,
      Tip 2 diyabet hastası olmakla birlikte insülin hormonu üretme rezervi yeterli olan,
      Sindirim sisteminde yara, gastrit, ülser ve benzeri hastalıklar bulunmayan,
      Transit bipartisyon ameliyatı olmasını engelleyecek bir sağlık sorunu bulunmayan,
      Fazla kilolarını vermek isteyen ve transit bipartisyon ameliyatı sonrasındaki sürece hazırlıklı olan,
      Operasyon kararını sağlıklı bir şekilde verecek psikolojik standartları karşılayan kişilere transit bipartisyon ameliyatı uygulanabilir.

      Diğer yandan yukarıda sayılanlar transit bipartisyon ameliyatı yapılacak hastalarda aranılan temel şartlardır. Tıbbi muayene sonrası belirlenebilecek farklı şartlar da vardır. Diğer yandan bahsi geçen şartların sağlanamadığı durumlarda doktor onayı ile transit bipartisyon ameliyatı yapılması söz konusu olabilir.

      Transit Bipartisyon Ameliyatı Kimlere Uygulanır
      Transit Bipartisyon Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır

      Transit Bipartisyon Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

      Transit bipartisyon ameliyatından optimum fayda sağlanması için genellikle hastaların 25 ila 30 yaşları arasında olması tercih edilir. Ameliyatın başarısı ile hastanın yaşının genç olması arasında bağlantı olduğundan hasta yaşının ilerlemiş olması titizlikle değerlendirilen bir durumdur. Sahip olunan diğer hastalıklar transit bipartisyon ameliyatı ile ilgili sorunlar yaşanmasına neden olabileceğinden tip 2 diyabet hastalarının erkek dönemde transit bipartisyon ameliyatı olması fayda sağlayabilir. Diğer yandan yaş konusunda değerlendirme diğer pek çok faktörle birlikte hasta özelinde yapılmaktadır.

      Transit Bipartisyon Ameliyatı Fiyatları 2024

      Şeker Hastalığı (Transit Bipartisyon) ameliyatı fiyatları 2024 yılında 50.000 ile 150.000 TL arasında değişmektedir. Transit Bipartisyon ameliyatı fiyatlarını etkileyen birçok unsur vardır. Bunlardan bazıları doktorun deneyimi, hastanın mevcut durumu, kliniğin lokasyonu, ameliyatın tekniği, hastanın yatış süresi ve hastanenin SGK ile anlaşmalı olup olmamasıdır diyebiliriz.

      Kliniğin İstanbul gibi bir metropolde bulunması da fiyatlar üzerinde çok etkilidir. Diğer şehirlere çok daha yüksek maliyetlere sahip olunması nedeniyle tüp mide ameliyatı fiyatları da çok daha yüksektir.

      Eğer siz de transit bipartisyon  hakkında, içinde fiyatların da olduğu her türlü bilgiyi almak istiyorsanız hemen bize ulaşabilirsiniz.

      Hasta Yorumları