Tüp mide ameliyatı fiyatları 2024 yılında 40.000 ile 140.000 TL arasında belirlenmiştir. Fiyat farkları birçok etken ile alakalıdır. Bu yazıda Tüp mide ameliyatı ile ilgili her sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı (Mide Küçültme Ameliyatı) diğer ismi ile Sleeve Gastrektomi obezitenin ameliyatla tedavisi için uyguladığımız bariyatrik cerrahi yöntemlerinden bir tanesidir. Normal beslenme düzeninde bir seferde yiyebileceğimiz ya da içeceğimiz miktar midemizin genişliği ile bağlantılıdır. Yerine göre tek seferde 2-3 porsiyon ya da daha fazla farklı gıdalardan bitirebilmek mümkündür. Tüp mide ameliyatında dikey eksende mide kesilerek küçültülür ve hacmi azaltılır. Ortalama olarak midenin %70-80 kadarı bu ameliyatta çıkarılmaktadır. Tüp mide ameliyatında midenin fundus adı verilen tepe bölgesinin çıkarılması önem arz eder. Kilo vermeyi etkileyen en önemli faktörlerdendir. Fundus kısmı doyma reflekslerinin aktive olduğu ve hormonal olarak da ghrelin adı verilen açlık hormonunun en çok salgılandığı yer olduğundan bu ameliyatla birlikte çıkarılması önemlidir.
Tüp mide ameliyatında stapler adı verilen, mideyi hem kesip hem de dikebilen (zımbalayan) özel enstrümanlar kullanılır. Mide dokusunun farklı bölgeleri farklı kalınlıklara sahiptir bu nedenle de doku kalınlığına uygun stapler seçimi çok önemlidir.
Kaçak, kanama bu ameliyatlarda ortaya çıkabilen komplikasyonlardandır. Midedeki dikişlerde milimetrik açılmaların olması ve bu sebeple de karın içine mide içeriğinin sızarak karın içerisinde apse oluşması, bu durumun da sistemik bir enfeksiyona sebep olması kaçak tablosu olarak tanımlanmaktadır.
Ameliyatı gerçekleştiren ekiplerin ameliyat kadar olası komplikasyonların yönetiminde de yetkin olmasına dikkat edilmelidir. Zamanında ve doğru bir yaklaşım gösterilmediğinde de kaçaklar hayati tehlike oluşturabilmektedir.
Ameliyattan sonra doğru beslenmeyi öğrenmek, protein-karbonhidrat kavramlarına hâkim olmak ve düzenli egzersizi hayatımıza sokmak sağlıklı ve kalıcı kilo veriminin anahtar noktalarıdır.
Günümüzde en çok uygulanan obezite cerrahisi prosedürlerinden biri tüp mide ameliyatıdır. Tüp mide ameliyatı halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak da adlandırılır. Tüp mide ameliyatı midenin gıda alımının kısıtlanması amacıyla uygulanan ve obezite vakalarında zayıflamanın ilk adımı olarak tercih edilen bir cerrahi prosedürdür. Bununla birlikte tüp mide ameliyatı düşük ölçüde de olsa midenin gıda emiliminin azalmasına neden olabilmektedir.
Sonuç itibarıyla tüp mide ameliyatından sonra hastaların iştahında doğal bir azalma etkisi elde edilir. Kilo kaybı ortaya çıkmaya başlamadan önce hastada metabolik olarak yaşanmakta olan insülin direnci kırılmakta, normal seviyelerde kalması sağlandığı durumlarda beslenme düzeninde hasta için önemli bir avantaj haline gelmektedir.
Obezite cerrahisi prosedürleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olan tüp mide ameliyatı 1988 yılından bu yana uygulanmaktadır. Tüp mide ameliyatı en basit şekliyle düzenli diyet ve egzersize rağmen kilo veremeyen aynı zamanda ameliyata uygunluğuna karar verilen hastalara yönelik bir cerrahi prosedür olarak tanımlanabilir.
Sindirim sistemi organları, mide dışında olmak kaydıyla tüp ya da boru şeklinde bir yapıya sahiptir. Midenin yapısı daha fazla besin alımının sağlanması amacıyla kese şekline sahiptir. Tüp mide ameliyatı kapsamında uygulanan cerrahi prosedür ile mide tüp şekline getirilir. Bunun için midenin büyük bir kısmı çıkarılarak midenin yemek borusunun devamı haline gelmesi sağlanır. Uygulanan prosedür kapsamında mideye bir başka cisim yerleştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yalnızca midenin küçültülmesi yoluyla besin alımının azaltılması hedeflenir.
Midenin laparoskopik işlemle bir tüp boru ya da muz şekline getirildiği tüp mide ameliyatı aynı zamanda sleeve gastrektomi olarak da adlandırılmaktadır. Prosedür dahilinde midenin yaklaşık %80’ lik kısmı çıkarılır. Daha sonra mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağıyla birleştiği noktalardan kesilir. Tüp şeklini alan midenin hacminin küçülmesine ek olarak kubbe şeklindeki “Fundus” kısmı çıkarılır. Fundus, Ghrelin hormonunu yani halk arasında yaygın olan şekliyle açlık hormonunu salgılayan kısımdır. Bu nedenle ameliyatı izleyen dönemde hastalar açlık hissetmeden çok daha kolay bir şekilde kilo vermeye başlayabilirler.
Yaklaşık 1 ila 1.5 saat içinde tamamlanan tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle uygulanır. Laparoskopik yöntem hastanın iyileşme sürecini kısaltan ve ameliyat komplikasyonlarını azaltan bir prosedür olarak ön plana çıkmaktadır. Tüp mide ameliyatından sonra hastalar çok fazla ağrı hissetmez. Bu sayede konforlu bir iyileşme dönemi geçirir ve kilo verme sürecine girerler. Özellikle ameliyatı izleyen ilk ay kilo kaybı çok hızlı olur. Daha sonra yavaşlamakla birlikte kilo verme süreci ortalama 1 yıl kadar devam eder.
Tüp mide ameliyatı sırasında hastanın karın bölgesinde küçük kesiler açılır. Laparoskopik yöntemin uygulandığı tüp mide ameliyatı açılan kesilerden gerçekleştirilir ve ameliyat sonrası minimal izler kalır. Kesiler buna bağlı olarak izler, göğüs ve göbek deliği arasında yer alan diğer bir deyişle mideye en yakın olan bölgede yer alır.
Tüp mide ameliyatından sonra minimal kesi izleri kalsa da izlerin mümkün olduğunca belirsiz bir hale getirilmesi için yarayı kaşımamak, kabuklarını kaldırmamak ve asla yaraya dışarıdan müdahale etmemek gerekir. Cildin kendi kendini yenileme süreci beklenmelidir. Yara doktorun belirttiği şekilde temizlenmeli ve kuru tutulmalıdır.
Cildin kurumasını önlemek için bol su tüketilmelidir. Yaraların güneş ışınlarına maruz kalacağı durumlarda mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Yaralar düzenli olarak nemlendirilmeli, cildin yumuşak ve esnek bir formda tutmaya özen gösterilmelidir. Sigara içmek her tür iyileşme sürecini geciktirici bir faktör olduğu için iyileşme sürecinde sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Tüm sorularınız için Destek Hattı’ndan 7/24 bizi arayabilirsiniz.
Tüp mide ameliyatından sonra optimum fayda sağlanması için hastanın dikkat etmesi gereken birtakım noktalar vardır. Bu kapsamda hastalar doktorlarının önerilerine eksiksiz bir şekilde uyması gerekir. Doktorun onayı olmadan herhangi bir vitamin, gıda ya da ilaç takviyesi kullanılmamalıdır.
Hastanın vücut kitle indeksinin 40’ın üzerinde olması,
Hastanın vücut kitle indeksi 35 ila 40 aralığında olmakla birlikte diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi ve kolesterol yüksekliği sorunu yaşanması,
Hastanın kilo fazlalığının ekzojen kaynaklı olması.
Tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi tüp mide ameliyatının da birtakım riskleri olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda tüp mide ameliyatı uygulanan kişilerde nadiren de olsa komplikasyon görülmesi riski vardır. Komplikasyon görülmesi oranı; hastanın yaşı, kilosu, genel sağlık durumu ve daha pek çok farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Diğer yandan hasta özelinde ameliyata uygunluk verilmesi, planlamanın hasta özelinde yapılması, ameliyatı uygulayacak cerrahın uzmanlığı ve deneyimi tüp mide ameliyatının risklerinin azaltılmasını etkileyen unsurlar arasında sayılabilir.
Tüp mide ameliyatında gerçekleşmesi olası risklerin başında, tüm cerrahi müdahalelerdeki genel risk faktörleri arasında yer alan kanama ve enfeksiyon oluşumu gelir. Tüp mide ameliyatından sonraki ileri dönemde reflü oluşması riski vardır. Ameliyat sırasında mide anaması ya da karın içi kanama meydana gelebilir. Erken evre kaçak problemi, bulantı, kusma, karında şişlik ve mide boşalma güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca tüp şekline getirilen midenin sonraki aşamalarda genişlemesi riski de bulunur. Mide genişlediği takdirde hastanın yeniden kilo alması söz konusu olabilir.
Katı Gıdalar: Ameliyattan hemen sonra katı gıdalar tüketilmemelidir. İlk birkaç hafta sıvı ve püre formunda beslenmek gereklidir.
Karbonatlı İçecekler: Gazlı içecekler (soda, gazoz, vb.) tüketmek mideye zarar verebilir ve şişkinliğe yol açabilir.
Yüksek Şeker İçeren Gıdalar: Tatlılar, şekerli içecekler, kekler gibi yüksek şeker içeren gıdalar, hızlı kilo alımına ve mide sorunlarına neden olabilir.
Yüksek Yağlı Gıdalar: Kızartmalar, yağlı etler, cips gibi yüksek yağ içeren gıdalar tüketilmemelidir.
Alkol: Alkol tüketimi, mideye zarar verebilir ve ameliyat sonrası iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir.
Sigara: Sigara içmek, iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve komplikasyon riskini artırabilir.
Büyük Porsiyonlar: Küçük porsiyonlar halinde yemek yemek gereklidir. Midenin küçülmüş olması nedeniyle büyük porsiyonlar rahatsızlık yaratabilir.
Hızlı Yemek: Yemeği yavaş ve iyice çiğneyerek yemek önemlidir. Hızlı yemek yemek mideyi zorlayabilir.
Kahve ve Kafeinli İçecekler: Kahve, çay gibi kafein içeren içecekler mide asidini artırarak rahatsızlık verebilir.
Lifli ve Gaz Yapıcı Gıdalar: Brokoli, lahana, baklagiller gibi gaz yapıcı ve aşırı lifli gıdalar ilk aylarda rahatsızlık verebilir.
Ağır Egzersizler: İlk haftalarda ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Hafif yürüyüşler önerilir.
Tüp mide ameliyatı fiyatları 2024 yılı itibariyle 40.000 ile 140.000 TL arasında değişmektedir. Tüp mide ameliyatı fiyatlarını etkileyen birçok unsur vardır. Bunlardan bazıları doktorun deneyimi, hastanın mevcut durumu, kliniğin lokasyonu, ameliyatın tekniği, hastanın yatış süresi ve hastanenin SGK ile anlaşmalı olup olmamasıdır diyebiliriz.
Kliniğin İstanbul gibi bir metropolde bulunması da fiyatlar üzerinde çok etkilidir. Diğer şehirlere göre çok daha yüksek maliyetlere sahip olunması nedeniyle tüp mide ameliyatı fiyatları da çok daha yüksektir.
Eğer siz de obeziteden kurtulmak istiyor ve bu konuda içinde fiyatların da olduğu her türlü bilgiyi almak istiyorsanız hemen bize ulaşabilirsiniz.
Tüp mide ameliyatı fiyatları ülkeden ülkeye çok büyük değişkenlik gösterir. Lokasyon, tüp mide ameliyatı fiyatları için fazlaca etkilidir. Aşağıda bazı ülkelerdeki tüp mide ameliyatı fiyatlarını görebilirsiniz.
Ülke | Ortalama Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları |
Amerika Birleşik Devletleri | $15.000 – $25.000 |
Birleşik Krallık | $12.000 – $20.000 |
Fransa | $8.000 – $15.000 |
Hindistan | $6.000 – $10.000 |
Endonezya | $5.000 – $9.000 |
Güney Kore | $7.000 – $20.000 |
Meksika | $4.000 – $8.000 |
Türkiye | 40.000 TL – 140.000 TL |
Görüldüğü üzere Türkiye alanında uzman doktorlara ve son teknoloji ekipmanlara sahip olmasına rağmen fiyat konusunda diğer ülkelere göre çok daha makul. Her yıl onbinlerce hasta yurtdışından Türkiye’ ye gelerek hem sağlığına kavuşuyor hem de keyifli vakit geçiriyor.
“Yaklaşık 9 ay önce amaliyat oldum çok iyi geçti ben Abdullah hocayı 4 yıldır takip ediyordum çok tecrübeli ekibine kendisine çok teşekkür ediyorum herzaman her konuda yardımcı oluyorlar iyiki diyorum .”
“Çok korktuğum zamanlarda hocam ile yolumuz kesişti bir mucizeye vesile oldu 136 kg olduğum dönemde hayatta yoktum diye bilirim hocam ve muhteşem bir ekip sayesinde 71 kg sadece 7 ay gibi kısa bir sürede ulaşmama sebep oldular herşey için binlerce kez teşekkür ediyorum.”
Posted on
Trustpilot
“Abdullah bey ve ekibi harikaydı ameliyat olalı 6 gün oldu ama herşey çok güzel ve harika gidiyor inşallah istediğim kiloya gelicem ve istediğim kişi olucam herşey için çok teşekkür ederim”
Posted on
Trustpilot
“Yaklaşık 1 ay önce tüp mide ameliyatı geçirdim. Acısız ve ağrısız bir süreçti , bu süreçte 13 kilo verdim ve vermeye devam ediyorum . Abdullah Hocama ve emeği geçen diğer tüm çalışma arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum :)”
Posted on
Trustpilot
Tüp mide ameliyatı kapsamında hastanın midesinin %80’ lik kısmı alınır ve mide muza benzeyen bir tüp şeklini alır. Böylece hastalar ameliyattan sonraki süreçte daha az besin tüketmelerine karşın daha uzun sürede doyar. Aynı zamanda tüp mide ameliyatı sırasında midenin çıkarılan kısmı, normal şartlar altında iştah hormonunu yani Ghrelin hormonunu sağlayan kısmıdır. Bunun sonucunda hastanın iştahının azalması sağlanır.
Tüp Mide Ameliyatı obezite tedavisinde en çok tercih edilen bariyatrik cerrahi yöntemidir. Aynı zamanda en etkili yöntem olarak da hem uzmanlar hem de hastalar tarafından kabul edilmektedir. Ayrıca daha az komplikasyon riski vardır ve daha uzun süre kilo kaybı sağlar. Gastrik Bypass Ameliyatı ise en çok tercih edilen ikinci yöntemdir. Hasta için en uygun olan yönteme doktorun gerekli testleri yaptıktan sonra karar vermesi en doğru seçenektir.
Tüp Mide Ameliyatından sonra hamilelik önerilen bir durum değildir. Hastanın yeni vücuduna adaptasyon sağlaması ve tekrardan kilo alımına sebep olmaması için, operasyondan sonraki iki sene boyunca hamile kalmamak doğru bir tercih olacaktır. Ama tabi ki hastaların çoğunluğu operasyondan hemen sonra başka bir engel yoksa hamile kalabilir.
Tüp mide ameliyatında midenin %80′ i alındığı için, az yiyerek ve kurallara uyarak kilo vermemek mümkün değildir.
Tüp mide ameliyatından sonraki 6 aylık süreçte alkol kullanılması yasaktır. Sigara tüketilebilir ama, ameliyattan önce hastadan günlük kullanımı yarıya düşürmesini istiyoruz.
Son yıllarda obezite vakalarının artmasının en önemli nedenleri; toplum genelinde fast food beslenme tarzının giderek daha çok benimsenmesi, düzenli egzersizin yaşam tarzı alışkanlığı haline getirilmemesi ve genetik faktörler olarak sıralanabilir. Düzenli diyet ve egzersiz ile verilemeyen fazla kilolarından kurtulmak isteyen obezite hastalarının tercih edebileceği en etkili yöntemlerden biri obezite cerrahisidir.
Sign in to your account
Posted on
Trustpilot