Transit bipartisyon ameliyatından sonraki 1.5 ila 2 ay boyunca hastalar özel bir diyet programı uygulamalıdır. Bu diyet sıvı dönem, püre dönemi ve katı dönem olmak üzere üç farklı dönemden oluşur. Diğer operasyonlarda olduğu gibi transit bipartisyon ameliyatından sona da adaptasyonun artırılması için aşamalı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Sıvı dönemde berrak sıvı olarak adlandırılan su, ayran, çorba, süt gibi gıdalar tüketilmelidir. Püre döneminde peynir, yumurta, meyve ve sebze pürelerinin tüketilmesine başlanabilir. Katı dönemde ise hastanın tolerasyonu göz önünde bulundurularak katı gıdaların tüketimin başlanabilir.
Diğer yandan hastanın biyokimyasal verileri belirli periyotlarda izlenmeli, doktorun belirtmiş olduğu süre boyunca vitamin ve mineral takviyesi alınmalıdır. Vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç duyulan dönem sınırlı olup biyokimyasal değerlerde herhangi bir sıkıntı görülmediği durumda bir süre sonra takviyeleri bırakmak mümkündür.
Transit bipartisyon ameliyatından sonra erken iyileşme döneminde hafif bir ağrı hissedilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda gelişigüzel ilaç kullanmaktansa yalnızca doktorun reçete ettiği ilaçları kulanmaya özen gösterilmelidir. Hastaların genel sağlık durumu değerlendirilerek daha farklı uyarılar ya da önerilerde bulunulması gündeme gelebilir. Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme dönemi yaşanması için bu uyarılara dikkat edilmesi gereklidir.
Transit Bipartisyon Ameliyatı Nedir?
Transit bipartisyon ameliyatı şekeri ve metabolik bozuklukları ortadan kaldırmada güçlü ve etkili bir cerrahi prosedür olup ilk kez 2012 yılında Brezilyalı Dr. Sergio Santoro tarafından uygulanmıştır.
Transit bipartisyon ameliyatı temelde mideye geniş bir LSG ardından gastrik bypass yapılmasını içeren bir prosedürdür. Transit bipartisyon hem kısıtlayıcı hem emilimi engelleyici bir prosedür olduğundan uygulanması sıklıkla tercih edilir. Son derece gelişmiş bir metabolik cerrahi prosedürü olan transit bipartisyon ameliyatı fazla kilosu olmayan ve diyabet hastalığı olan kişilere uygulanır. Prosedürün amacı emilimin bozulması ve besin tüketiminin azaltılmasıdır. Sindirim sistemine bağlı yan etkileri sınırlıdır.
Operasyon ile mide hacminin ortalama %70’i işlevsiz bırakılır. Bu sayede hastanın kan şekerinin kontrol edilmesi amaçlanır. Aynı zamanda midenin alınan bölümü iştahın artmasını sağlayan hormonun salgılandığı bölge olup midenin geri kalanı kapatılarak kaçak riski minimize edilir.
Ameliyatın diğer adımında bağırsaklara basit bir müdahalede bulunularak iki farklı bağırsak yolu oluşturulmaktadır. Böylece gıda tüketiminin %50 ila %80’i arasında azaltılması mümkün olur. Besinler iki farklı yoldan geçtiği için kana karışan şeker miktarı azaltılabilir. Dolaylı yoldan insülin hormonu miktarının artması da sağlanır.
Transit bipartisyon ameliyatı mutlaka bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip doktorlar tarafından yapılmalıdır. Böylece ameliyata ilişkin olası riskler minimize edilebilir. Bununla birlikte unutulmaması gereken diğer nokta transit bipartisyon ameliyatının diyabet hastalığı bulunan her hasta için uygun bir yöntem olmadığıdır.
Kimler Transit Bipartisyon Ameliyatı Olabilir?
Transit bipartisyon ameliyatının yapılabilmesi için hastaların sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Söz konusu ameliyat özel bir metabolik cerrahi prosedürü olduğundan hastalar bu ameliyata uygun değilse farklı yöntemlere başvurma gerekliliği doğabilir.
Transit bipartisyon ameliyatı yalnızca tip 2 diyabet hastalarına uygulanabilir. Ancak kişinin yalnızca tip 2 diyabet hastası olması ameliyata uygunluğu anlamına gelmez. Ayrıca hastanın insülin rezervleri diğer bir deyişle insülin kapasitesi yeterli düzeyde olmalıdır. İnsülin üretimi yetersiz hastalara transit bipartisyon ameliyatı yapılamaz. Sağlanması gereken diğer bir şart hastanın vücut kitle indeksinin 35 ve üzeri olmasıdır. Bunun yanı sıra hastanın yaşı da değerlendirilmelidir.
Diyabet hastalığı ile birlikte metabolizmaya dair sağlık sorunları da bulunduğunda hastadaki metabolik rahatsızlıklar belirlenmeli ve titizlikle değerlendirilmelidir. Son olarak hasta özelinde ameliyatsız diğer yöntemler mutlaka denenmelidir. Cerrahi olmayan prosedürlerin başarısız olması halinde transit bipartisyon ameliyatı planlaması yapılabilir. Tüm bu unsurlara ilişkin genel bir değerlendirme sonrası ameliyata uygunluk kararı verilir.
Transit Bipartisyon Ameliyatının Avantajları
Transit bipartisyon ameliyatı diğer tüm sindirim sistemi ameliyat tekniklerinden çok daha gelişmiştir. Bu nedenle hastalara pek çok farklı avantaj sağlar. Hastalar transit bipartisyon ameliyatından sonra ortalama 6 ila 8 ay boyunca mineral eksikliği sorunları yaşamakla birlikte bu süre sonunda düzenli bir şekilde vitamin ve mineral takviyesi alınması gerekmez.
Genel olarak değerlendirildiğinde sindirim sisteminin, midenin belirli bir bölümü dışında hiçbir parçası atıl hale gelmez. Operasyondan sonra hastanın hemoglobin değerleri normale son derece yakın olduğu gibi uzun vadede ameliyat sonuçları başarılıdır. Pek çok cerrahi müdahaleye oranla hastaların klinik ortamında yatış süresi ve iyileşme süresi çok daha kısa olur. Halk arasında kapalı teknik olarak bilinen yöntmle uygulandığı için hastanın cildinde uzun kesi izleri ve buna bağlı olarak estetik kaygılar oluşmaz.
Doğru tekniklerle, uzman bir doktor tarafından uygulanması ve ameliyat sonrası iyileşme döneminde hastanın doktor tavsiyelerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi halinde transit bipartisyon ameliyatı zararlı değildir. Hastaların ameliyattan sonra gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapması önemlidir, bu noktaya dikkat edilmelidir.